DE MEST LÄSVÄRDA INLÄGGEN

LÄSER DU MIN BLOGG?

29/07/2018

1/7
Please reload

SENASTE INLÄGGEN
Please reload

BLOGGENS ARKIV
Please reload

borttagna tumörer i magtarmen

Ibland slarvar jag med gluten och laktosprodukter, då blir min mage helt förstörd. Jag får sådan kramp i magen (som krystvärkar vid förlossning) och blir akut nödig. Får svettningar, blir illamående, yrsel, magkramp och tårögd pågrund av smärtan. Jag kändeen dag att nu är det verkligen dags att kolla upp detta för att utesluta sjukdom. Jag har alltid haft en inre rädsla om att jag kommer drabbas av tjocktarmscancer och för att stilla min oro tänkte jag det var bäst med en koll.

 

November förra året fick jag komma till en endoskopiundersökning (de kollar med en kamera i tjocktarmen), det är sju dagars förberedelse inför en sådan undersökning. Strikt kost, fasta och laxerande. Första undersökningen hittade dem en polyp och bedömdes till att komma tillbaka för en ny undersökning en månad senare. Vid den undersökningen så tog de bort mina polyper och tänkte inte mer på det. Jag visste inte ens vad polyp var för någonting förens jag läste om det. Det är början på en tumör. De flesta polyper är det ingen fara med medan andra kan vara godartade men en sorts polyp som utvecklas till cancer. Polyper tar man bort oavsett vilken typ av polyp för att säkerställa att det inte är cancer. Det tar upp till tio år för en polyp att utvecklas till cancer.

 

Jag har fått svar från proverna nu och det visade sig att tumörerna var godartade men det var den sortens tumör som på lång sikt kan utvecklas till cancer. Jag blev rekomenderad att göra ett återbesök om ti år för att säkerställa att det inte blidads några nya. Min rädsla för tjocktarmscancer var inte långt ifrån verkligheten. Känner mig inte direkt rädd, men känner att jag verkligen behöver vara mer någa med att undvika gluten och laktos (mjölkprotein) för att låta magen finna ro. Jag kommer också att sätta på en påminnelse på min 36-årsdag att boka tid för en ny endoskopiundersökning. Haha

 

Ta hand om er därute!

Dela på Facebook
Please reload