DE MEST LÄSVÄRDA INLÄGGEN

LÄSER DU MIN BLOGG?

29/07/2018

1/7
Please reload

SENASTE INLÄGGEN
Please reload

BLOGGENS ARKIV
Please reload

Har du också ett destruktivt förhållande till mat?

Chips har alltid varit min stora passion i livet. Chipspåsen har alltid funnits med mig vid varje hemmafest, fredagsmys, baksmälla och tråkiga dagar. Favoritpåsen är vicknings chipsen (lättsaltade räfflade) det händer att jag testar olika smaker men dessa är ändå favoriten. Jag brukar fira med chips när det händer något bra i livet, eller bara är en vanlig dag. Förut kunde jag till och med känna mig lite lycklig av att få äta chips. Jag försöker ha som policy för mig själv att enbart äta chips under helgerna och inget på vardagarna, för jag kan lätt hamna där jag äter chips istället för vanlig mat.

 

Det var ett tillfälle under mitt liv som jag på riktigt kände att mitt chipsätande var ett faktiskt problem. Jag tog ofta bilen till närmsta affär för att köpa chips, istället för att ta den mat som fanns hemma. Jag kunde väldigt ofta stanna på en bensinmack, köpa mig en chipspåse, trycka i mig halva påsen (hetsande) för att sedan skämmas över det. Det gick till och med så långt att jag började dölja det för min familj (det här låter som en parodi) men efter jag tryckt i mig halva påsen drack jag massa vatten, tog tuggummi för att dölja andeträkten efter chipsen. Jag slängde den halvt uppätna chipspåsen i soptunnan som står vid vår uppfart, väldigt nedtryckt så den inte kunde skymtas. Gick sedan in och låtsas som ingenting, åt min middag med familjen (fast jag var mätt efter chipsen) och ha ångest efteråt. Detta är ju inte hälsosamt överhuvudtaget och det förstod jag också själv! Inte att jag åt chipsen, men det destruktiva kring det. Jag har ett destruktivt förhållande till mat och alltid haft problem med att hitta bra rutiner till mitt ätande.

 

När jag får sådana här perioder där chipsätandet går alldeles för långt, tvingar jag mig själv att inte äta något under en längre tid. Ber min familj att inte köpa chips till hemmet och äta något annat istället. Under tiden jag utbildade mig till hälsopedagog (2015/16) fick jag lära mig att kroppen äter mer om den får flera olika smaker.

 

Tillexempel;

Det är fredagsmys och hela familjen har bunkrat upp med chips, nötter, choklad och läsk. Då kommer kroppen att orka äta upp allting eftersom kroppen tycker om att testa nya smaker och du känner dig inte lika mätt. Om man bara hade haft chips så skulle kroppen tröttna på den smaken och du skulle också känna dig nöjd och mätt snabbare.

 

Den här kunskapen fick min ångest att lätta. Den här kunskapen fick mig att hantera mitt begär för chips. Varför ska jag avstå någonting som jag verkligen tycker om? Verkligen tycker är gott? Som jag verkligen vill ha på en fredagskväll? Efterfest? Tråkig regning dag? Jag började med att bara äta chips och ingenting annat under en fredagskväll. Var jag sugen på choklad en gång? Ja då skippade jag chipsen. Det jag vill komma fram till är att nu väljer vi bara en godsak att äta till fredagsmyset istället för lite av varje, och det har lättat min ångest och relation till mat.

 

Nu är jag en nykter chipsholic. Jag kan låta bli att äta en hel chipspåse, jag kan vänta tills det är fredag och kan till och med avstå. Det är helt fantastiskt hur jag har lyckats vända den här destruktiva chipsätande i mitt liv till att ha en mer naturlig inställning till det. Det känns väldigt bra inom mig.

 

Hur är er relation till chips? Vilken är eran favoritsmak?

Dela på Facebook
Please reload