DE MEST LÄSVÄRDA INLÄGGEN

LÄSER DU MIN BLOGG?

29/07/2018

1/7
Please reload

SENASTE INLÄGGEN
Please reload

BLOGGENS ARKIV
Please reload

Jag får en inre konflikt av frågan "vart kommer du ifrån?"

Det är sällan jag tänker på att jag kommer från Indien, ett annat land, en annan kultur. Jag ser mig som Svensk och blir väldigt ställd och lite irriterad när jag får frågan "Vart kommer du ifrån?" och eftersom jag inte är vit så ser många mig som en invandrare, inte självklar svensk. När jag ser icke-vita personer så ser jag dem som svenskar (men förstår om de själva identifierar sig som de land de kommer ifrån) och de som är födda här ser jag som självklara svenskar. Därför kan jag också bli irriterad när man ser icke-vita barn som invnadrarungar istället för infödda svenskar. Jag hade uppskattat om alla såg de som bor i detta land som svenskar oavsett vilken hudfärg personen har.

 

Jag får en inre konflikt när jag får frågan "Vart kommer du ifrån?" dels för att det påminner mig om att personen inte ser mig som svensk och det blir ett stort problem för mig, för att jag kan inte relatera till någonting annat. Jag har ingen indisk kultur med mig, inget som jag kommer ihåg, att vara svensk är det enda jag vet och därför blir det irriterande att svara på. Det påminner mig också om att jag HAR ETT ANNAT URSPRUNG, att jag hade ett annat liv påbörjat som togs ifrån mig, raderades ifrån mig, har föräldrar som förhoppningsvis undrar vart jag är på jorden, och det gör mig så jävla ledsen att tänka på. För en del som ställer denna fråga gör det av ren nyfikenhet "Jag tycker det är så kul med kulturer", men det är en olämplig fråga, om inte personen ifråga på något sätt antyder om att vilja prata om sitt ursprung så ställ inte den frågan. Det är personligt, det är inte samma sak som att fråga "Vart är du uppväxt?" - som adopterad slits man hela tiden med detta. I sverige ser du dig själv som svensk men inte de andra, i de hemland du kommer ifrån ser de dig som deras, men inte du själv.

 

Tanken med detta inlägg var egentligen göra en koppling till mitt urpsrung och dess religion och andlighet och att jag på senare tid skulle vilja meditera mer, och finna ett inre lugn. Jag kanske har omedvetet lite indiska drag inom mig. Fast nu landade i att jag verkligen inte tycker om att svara på vart jag kommer ifrån och att de gör mig ledsen att tänka på, eftersom det är en del av mitt liv som har raderats. En saknad pusselbit.

Dela på Facebook
Please reload