DE MEST LÄSVÄRDA INLÄGGEN

LÄSER DU MIN BLOGG?

29/07/2018

1/7
Please reload

SENASTE INLÄGGEN
Please reload

BLOGGENS ARKIV
Please reload

ATT HA ASPERGER SYNDROM

Jag har börjat lyssna på en ljudbok som heter "Att ha asperger som vuxen" som är skriven av Paula Tilli. En känd asperger-informatör. Det är hennes andra utgivna bok (inte läst den första) och tycker den är bra. Det ger lite större förståelse för svårigheterna med asperger samt hur de kan vara eller tänka. Hon poängterar mycket väl att om man inte känner igen sig i någonting i hennes drag av diagnosen betyder det inte att man själv inte skulle kunna ha asperger. Det finns en stor variation på hur diagnosen tar sig i uttryck och det går inte att säga att de med asperger fungerar lika utan man får se individen och hens svårigheter med diagnosen. Tycker Paula gör bra jämförelser med "normal-störda" (de utan diagnos) och de som har asperger. Att lika mycket som normal-störta hävdar att de med asperger är oflexibla och rutinmässiga är de normal-störda precis lika invanda i sina rutiner och sätt att leva. Den stora skillnaden är att de med asperger har andra referensramar och ser och känner saker ur andra perspektiv. Hon beskriver det på ett lättsamt sätt som får mig att tycka att fler borde vara som dem (eller som hon) eftersom alla med aspergers är olika. Har inte lyssnat klart på boken ännu men rekommenderar den ändå. 

 

Trots att det finns fördelar med asperger så finns det många svårigheter med diagnosen. En del kan vara mycket lätt stressade, ha svårt med social interaktion och långvariga relationer. Begränsad energiåtgång, ojämn begåvningsgrad, motoriska svårigheter. Svårt med att se helheten, svårt med inlärning. Stort behov av rutiner, ordning och reda. Problem med att sköta hygien, hushåll och ekonomi. Begränsad i smakupplevelser, högkänsliga sinnen (hörsel, syn och känsel) och fler andra saker. De som blir utredd för asperger och får diagnos brukar också ofta ha dubbel-diagnoser. T.ex. ADHD, ADD, generell ångestsyndrom (GAD), tvångssyndrom (OCD), ätstörningar, depression, hyperlexi, dyslexi, social fobi med mera. Det finns mycket som verkar vara kämpigt med diagnosen och att en del verkar kunna ha alla svårigheter medan en del har en eller några av de exemplen ovan. 

 

Varför jag har blivit så intresserad av detta ämne (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)) men speciellt ADHD och Asperger är för att jag själv står i kör för en utredning. ADHD är jag intresserad av för att det är många i min närhet som har diagnosen och asperger för att jag misstänker att jag har några drav av det. Dock känner jag mig inte igen mig så mycket i Paulas bok som jag nämnde början av inlägget. Det som får mig att tro att jag skulle ha asperger (den diagnosen som jag kommer att bli utredd för) är dessa anledningar; 

 

 • Stort behov av att få vara ensam 

 • Fokusera på en sak åt gången 

 • Svårt att lära och ta till mig information 

 • Svårt att förstå enkla skrivna instruktioner och läsa kartor 

 • Mycket lätt stressad och får lätt ångest 

 • Ofta deprimerad 

 • Stort behov av rutiner, ordning och reda. Strukturera. 

 • Ogillar kroppslig kontakt om jag själv inte tar iniativ. 

 • Tycker inte om att vara ute vid för kalla, varma, blåsiga, regninga, snöiga förhållanden 

 • Känner ofta en likgiltighet och att jag inte känner några känslor förutom irritation och ilska. 

 • Inget stort behov av social kontakt. Vill inte bli vän med de på jobbet eller på träningen, där för att jobba eller träna. 

 • Känner mig lätt utanför, övergiven och bortglömd. 

 • Tycker inte om ögonkontakt och vänder ofta bort ansiktet när jag lyssnar eller säger något. 

 • Att vara glad, visa tacksamhet och glädje är inget som kommer naturligt för mig. 

 • Tycker inte om att ta samtal eller diskussioner öga mot öga utan vill helst kommunicera via sms eller mail. Telefon fungerar i vissa fall. 

 • Att vara borta för länge hemifrån, vara med vänner för länge, göra en aktivitet med andra för länge ger mig ångest och skapar stress. 

 • Att bo ihop med någon konstant gör mig deprimerad. 

 

Det som påverkar mig mest utav alla dessa punkter (det är fler saker som jag tycker stämmer in på mig gällande asperger-symptom) så är det sociala, långvariga relationer, behov av rutiner, ordning och reda, ofta deprimerad, ångest, stress och att bo med någon konstant som påverkar mig VARJE dag som gör mig trött och frustrerad. Ska bli intressant att få göra denna utredning, men just nu känns det som att jag bara tar upp onödig plats. Det finns de personer som har det mycket värre än jag och som behöver mer hjälp. Jag kanske mest behöver hjälp med att få bra självkänsla och känna mig självständig. 

Dela på Facebook
Please reload