DE MEST LÄSVÄRDA INLÄGGEN

LÄSER DU MIN BLOGG?

29/07/2018

1/7
Please reload

SENASTE INLÄGGEN
Please reload

BLOGGENS ARKIV
Please reload

EN INTROVERT PERSONLIGHET

Jag har börjat lyssna på en bok som heter "introvert - den tysta revolutionen" och känner att allt som skrivs om introvertion verkligen stämmer in på mig. Kommer jag inte få en diagnos efter min utredning kan jag med säkerhet säga att jag är en introvert person. Introvertion har starka kopplingar till autism och forskning tyder på att introvertion är en mild form av autism. Vi alla människor ligger på en skala där vi har drag av autism samt adhd och de människor som ligger längt ut av någon sida på skalan får diagnos.

 

I boken tar författaren upp att många introverta har ett sekvensktänk (tänka i bilder och olika steg) och det är precis så jag fungerar. Det är mycket i boken som jag känner stämmer in på mig. Många introverta undviker ögonkontakt med personen de pratar med för att kunna fokusera på det som sägs, för att kunna skapa sig en bild. Introverta tycker om att vara ensam och njuter av det, monotoma uppgifter är självbelönande och litet behov av social kontakt kännetecknar introverta. Jag har inte lyssnat klart på boken ännu, men hittills har den gett mig större förståelse för mig själv och hur introvertion fungerar. Framförallt tar författaren upp fördelarna med att vara introvert och jämför personer som är extroverta. Här i västvärlden primeras personer som är extroverta som gör att introverta personer hamnar utanför samhället och uppfattas som annorlunda och lite sämre. Det bästa tycker jag är hur författaren beskriver hur optimist kanske inte alltid är det bästa och att vara lite mer pessimistisk kan vara till en fördel.

 

För ett tag sedan lyssnade jag på en bok "fördel adhd" som beskrev styrkorna med diagnosen samt förklarade vad adhd faktiskt är för någonting. Precis som med autism har alla människor drag utav adhd och ligger på en skala. De som inte har en adhd diagnos men har många drag utav det beskrivs som extroverta. Man kan säga att introvert och extrovert är varandras motsatser och det är väldigt intressant att lyssa om dem båda. Det skapar en större förståelse för personer som har autism eller adhd samt bara personer som har extroverta eller introverta drag.

 

Det här med ljudböcker är verkligen min grej! Speciellt att promenera och lyssna samtidigt. Det har gjort att promenaderna med min hund har blivit mer givande och motiverande. Andra böcker som verkligen fångat mitt intresse är dessa; omgiven av idioter, omgiven av psykopater, att leva med asperger som vuxen, fördel adhd, hjärnstark, en negers uppväxt och fingertoppkänsla. Sedan har jag också lyssnat på några självbiografiter som dessa; Hatad och älskad, ibland mår jag inte så bra, hit med flaskan och den fantastiska Gracie. Dessa böcker rekommenderar jag varmt!

Dela på Facebook
Please reload