DE MEST LÄSVÄRDA INLÄGGEN

LÄSER DU MIN BLOGG?

29/07/2018

1/7
Please reload

SENASTE INLÄGGEN
Please reload

BLOGGENS ARKIV
Please reload

DÄRFÖR ÄR DOPAMIN LIVSVIKTIGT

 

Dopamin avgör hur vi människor mår, hur vi beter oss, hur kroppen motoriskt fungerar, hur väl organen fungerar och vilka egenskaper vi får som individer. Beroende på dopaminnivåerna i kroppen så finns det en högre risk att drabbas för vissa sjukdomar (Parkinson, Schizofreni och Alzheimers). Självklart är det fler mekanismer och signalsubstanser i hjärnan som samverkar men dopaminet är vår absolut viktigaste signalsubstans i hjärnan. Skulle vi inte ha någon produktion av dopamin skulle vi bokstavligen lägga oss ner och dö. Jag har tidigare skrivit om dopamin om att det är vårt må-bra-hormon. Hjärnan belönar oss med dopamin när vi gör någonting som ökar vår överlevnad (springa, äta, samarbeta och att ha sex) evolutionärt som fortfarande gäller idag. Dopaminet är vår drivkraft och det påverkar oss mycket mer än vad vi tror. Att ha en väl fungerande dopaminproduktion är ett måste för att vi ska fungera som människor.

Personer som har en förhöjd produktion av dopamin är mer målinriktade, tävlingsinriktade, mer självsäkra, har ett bra självförtroende, motiverad och är bra på att ta in fakta. Personer som har en lite lägre produktion av dopamin känner sig lättare nedstämda utan anledning, svårmotiverad, lägre självkänsla och självförtroende. Skulle man ha en onormalt hög produktion av dopamin så kan man bli manisk, psykotisk, ha tics, skakningar i kroppen, våldsam och lättare till missbruk av sex. Personer med bipolär sjukdom har ofta onormalt höga dopamin nivåer som gör att de stundtals känner sig fokuserade, outtröttliga, övermäktiga, kreativa, självsäkra men de kan också gå över till mani och missbruk.

Personer som har onormalt låg produktion av dopamin kan ha det mycket svårt. Oftast personer med någon form av diagnos (ADHD, ADD och Aspergers) har en lägre produktion av dopamin. Framförallt har man sett att de med ADHD har sina svårigheter på grund av en för låg produktion av dopamin. De personer som har låg dopamin produktion kan ha inlärningssvårigheter, koncentrationssvårigheter, låg självkänsla, självförtroende, sömnsvårigheter, oftare känner sig nedstämd, deprimerad, antisocial, mindre sexlust, svårt för att reglera känslor, sämre impulskontroll (vill ha belöning snabbt (dopaminet)), lättare för att hamna i missbruk, svårare för motoriska rörelse och svårt för balans. Viktigt att poängtera är att inte alla personer med en diagnos har alla dessa svårigheter och det varierar i både mängd och svårighetsgrad. Det är också viktigt att komma ihåg att både arv, miljö, livsstil och hur resten av kroppen fungerar spelar in hur man är som person och mår.

Jag tycker det är en avlastande känsla att mantrat "du kan bara om du vill", "allt handlar om den mentala kraften" inte alltid fungerar. Mycket handlar om den kemiska processen i hjärnan och fungerar den inte optimalt så fungerar inte mantrat. Först behöver man kolla upp om alla ens hormoner och funktioner i kroppen fungerar som de ska och därefter kan man göra anpassningar och förändringar i livet så man får möjligheten att må bra. Jag har länge känt skuld och skam över mitt mående (att jag ofta känner mig nedstämd, deprimerad, osocial, låg motivation, inlärningssvårigheter, lättstressad, låg självkänsla och självförtroende) och försökt arbetat med mig själv mentalt, när det egentligen kanske har handlat om för låga dopaminnivåer.

Såhär gör du för att öka ditt dopamin naturligt

  • * Konditionsträna (någon träningsform som ger puls)

  • * Ät hälsosam mat på regelbundna tider

  • * Undvik socker, gluten och fet mat (friterat)

  • * Var ute i solen så mycket som möjligt

  • * Ha sex när det känns bra

  • * Sätt upp delmål och mål, bocka sedan av dem (lyckas med saker)!

  • * Undvik alkohol, tobak och droger

  • * Umgås med människor som ger energi


Det är bra för alla människor att leva hälsosamt och undvika det som är skadligt för oss. Men ibland behöver man den där extra hjälpen och anpassningen i vardagen för att verkligen må bra. Våga sök hjälp om du ofta mår dåligt eller har många svårigheter i ditt liv.

Dela på Facebook
Please reload