DE MEST LÄSVÄRDA INLÄGGEN

LÄSER DU MIN BLOGG?

29/07/2018

1/7
Please reload

SENASTE INLÄGGEN
Please reload

BLOGGENS ARKIV
Please reload

SLUT SOM BREVBÄRARE

 

Jag har konstaterat att arbeta heltid är inte någonting som fungerar för mig. Jag har arbetat i 11 månader som brevbärare och jag har inte lyckats arbeta en hel månad. Jag har alltid sett mig själv som en person med hög arbetsmoral och hög närvaro. Men det här året har visat sidor hos mig själv som jag inte var beredd på. Under hela mitt arbetsliv har jag haft anställningar som varit på halvtid, endast helger, halva veckor eller få timmar åt gången. Det har aldrig varit några problem med närvaron eller arbetsmoralen för att jag har fått tillräckligt med återhämtning mellan varje arbetspass. Jag får ångest över hur det har varit under det senaste året. Vad kommer de att säga när jag behöver uppge referens till ett annat yrke? “Hemma ofta”, förhoppningsvis har jag gjort mina arbetsuppgifter som jag ska som väger över min frånvaro.
 

Orsakerna till varför jag har varit borta mycket har varit flera. Varit hemma med sjukt barn många gånger, varit på flertal läkarbesök i samband med min utredning, varit hemma på grund av psykisk utmattning, ibland för fysisk sjukdom (magkatarr), varit tvungen att delta på viktiga möten och så vidare. Jag har lyckats varit på arbetet två och en halv vecka innan jag känner att ångesten tar över och det enda jag vill är att sjukanmäla mig en dag eller två. Stressen har varit i halsgropen varenda dag och ofta har jag känt mig så ledsen över att jag känner en sådan stress. Jag har väldigt svårt för när rutiner bryts. När jag inte känner mig säker på vad som kommer att hända under dagen eller nästintill kommande dag. När arbetets förändras på grund av högtider eller när schemats byts varenda månad. Jag har otroligt svårt för att kommunicera med arbetsledare och chefer och tycker det är påfrestande att vara social med arbetskollegor. Tycker det är obehagligt att möta missnöjda kunder ute på turen. Hela Postnord har förändrat sitt arbetssätt som företag under dessa månader och det har inneburit att rundorna har blivit längre men arbetstiden är densamma. Ibland har arbetsbelastningen varit så hög så det har funnits en stress i att inte komma hem förens klockan sju på kvällen. Lägg då till alla andra bitar som barn, hund, träning, partner, hushåll och fritid som ska underhållas och skötas på bästa möjliga sätt. Det är ett under att jag inte har blivit utmattad och det är tack vare för att posten är ett fysiskt krävande jobb och det har hållt mig vid vattenytan. En del klarar av ett vanligt liv, jag klarar av alla bitar rent praktiskt men jag mår verkligen inte bra.

Det absolut bästa med att arbeta som brevbärare är att det är fysiskt krävande. Det ger vardagsmotion och konditionen blir betydligt bättre. Vi arbetar organiserat och allting sker i olika steg i tur och ordning och det passar mig utmärkt. Får man ha samma runda hela tiden så är yrket på rutin. Man lär sig rundan och vet hur lång tid allting tar och känner kontroll över sin arbetstid och runda. Det tycker jag verkligen om. Det är ett självständigt yrke och man får ta ett stort eget ansvar över sin runda, uppdatera inflyttningar och så vidare. Det finns många fördelar med att arbeta som brevbärare och jag skulle kunna tänka mig att arbeta där igen om jag blev garanterad samma runda året in och ut oberoende på årstid eller högtider. Låta schemat vara detsamma året om och få vara ledig en dag i veckan för återhämtning.

Lite synd att jag inte känner för att fortsätta med brevbäringen, dock har det aldrig varit mitt mål utan jag tackade ja till tjänsten för att spara in pengar till min kommande utbildning (skrivtolk), som börjar om två veckor. Jag hoppas att det kommer att falla ut bra och att jag kommer trivas med yrket.

Dela på Facebook
Please reload